Hamis órák - luxus fillérekért?
2016. november 28. írta: chronomeeting blog

Hamis órák - luxus fillérekért?

A karóra mindig a nagy haszonra vágyó globális hamisítóipar kedvence volt: kis méretű, divatos kiegészítő, sok esetben drága luxuscikk. Kezdetben csak a számlapot látták el már létező svájci márkák logóival, nem is nagyon törődve azzal, hogy az így kapott valami kicsit is hasonlítson az adott márka egy konkrét, létező modelljére. Az internet térhódításával ez a trend változott: idővel egyre jobban kezdtek ügyelni arra, hogy ne csak a márkajelzés, hanem maga az óra is hasonlítson a másoltra.

rolgagyi.jpg(Ezeket hívják gúnyosan egypálcikás hamisítványoknak, ilyen vagy ezekhez hasonló Rolex-modell nincsen)

Vajon honnan származik a legtöbb hamis portéka? Bizony jól sejted, ha távolkeleti, főleg kínai, malajziai eredetet gyanítasz: hiába van aktív párbeszéd és információcsere pl. az EU-val, a szellemi tulajdonjogokkal szembeni jogsértések kezelése nem erősségük eme országoknak, hogy a politikailag korrektség jegyében is szóljak.

Természetesen az sem segítette a hamisítók elleni harcot, hogy egyes svájci márkák titokban vagy nyíltan kiszervezve, a költséghatékonyság jegyében kínai üzemekben bérgyártatnak alkatrészeket, sőt, akár komplett óratokokat is. Sok nívós márka került kínai-svájci cégcsoportok, konszernek kezébe, biztosítandó azok túlélését - a presztizs persze ideig-óráig fennmarad ilyenkor, ám, ha az egykor nagymúltú óramárkák minősége drasztikusan csökkenni kezd, az internet és a fórumok korában gyorsan elterjed a rossz hír.

Tehát minden eszköz és tudás adott ahhoz, hogy olyan minőségű hamis termékek árasszák el a világot, melyek már nem csak a teljesen laikusok megtévesztésére alkalmasak. Eljutottunk a pár dolláros hamisítványoktól a valódi acélból készült és akár mechanikus, automata szerkezetet is rejtő “órákig”.

omegaatkam.jpgEnnél az hamisítványnál már látszik, hogy próbáltak ügyelni arra, hogy hasonlítson az eredetihez..

omegaatered.jpg...vagyis hozzá: Omega Aqua Terra Co-Axial Gold-Steel (eredeti)

Ezek elterjedésével pedig a svájci óraipar egy olyan tőrdöfést kapott a szívébe, melyből még a mai napig nem gyógyult ki teljesen. A silány minőségű, kínai alkatrészekből összerakott, ám megtévesztésre, akár csalások tárgyának alkalmas termékek az interneten egyre nagyobb teret hódító adásvételi/hirdetési oldalak, aukciós szájtok (és a kínai kormány rendelkezései, pl. a külföldre roppant kedvezményes postai díjszabás) segítségével emberek milliói dőltek be “luxusórát vásárolok pártíz/száz dollárért”-illúziónak.

Azonban ez még mindig nem volt elég, ezért jóideje már léteznek olyan hamisítványok is, melyek már a kicsit hozzáértőbb emberek megtévesztésére is bőven alkalmasak. Ezeknél jellemzően ügyelnek arra, hogy az óra mérete, súlya közel hasonló legyen az eredetiével, nem spórolnak azon, hogy ásványi üveg helyett zafírkristályt használjanak, sőt, az órák számlapjait is igyekeznek minél pontosabban az eredeti óráéhoz hasonlóvá tenni. 

rolex-deepsea-real-vs-fake-dial-print.jpg

(Rolex DSSD számlap felül. Sok-sok apró különbség, melyekből már egy felfedezése elegendő a pontos diagnózishoz: az alsó hamis)

Az óra talán legdrágább és legbonyolultabb része az óraszerkezet. Legtöbbször a hamisítványok a szerkezet-vizsgálaton el is buknak, ehhez viszont le kell venni az óra hátlapját (ezt otthon inkább ne próbáljuk meg, óvatlan mozdulat kárt okozhat). Viszont sokan nem tudják, hogy az egyik legelterjedtebb óraszerkezet-gyártó cég, az ETA alap-werkjeit Kína már nagyon profi módon tudja utánozni. Bizonyos esetekben még az is előfordul, hogy az hamis szerkezet alkatrészei “csereszabatosak” az eredetiével!hamisbrenya.jpg(Viszont ennél az óránál garantáltan nem kell hátlapot levenni, hogy meggyőződjünk arról, hamis a baba - ez a fajta számlap-elrendezés, alul egy ál-tourbillonnal garantáltan kínai órát jelent)

Egy “profin elkészített” hamisítványt az eredeti modell mellé téve könnyen észre lehet venni a különbségeket, azonban sok esetben erre nincs lehetőség, nincs mindig kéznél egy garantáltan eredeti modell az adott órából. Az internetről letöltött fényképek segítségével kereshetjük az eltéréseket, azonban a legbiztosabb módszer még mindig az, ha szakértő segítséget kér az ember: az adott márka szakszervizét. Egyedül ők képesek arra, hogy sérülés nélkül leszedjék az óra hátlapját és a szerkezetet is megvizsgálva mondjanak szakvéleményt az adott időmérőről.

A hamisítóipar folyamatosan fejlődik, már jóideje vannak a piacon olyan órák, melyek valódi, svájci szerkezettel bírnak, sokszor előfordul olyan is, hogy nemzetközi árveréses oldalakon vásárolnak viharvert állapotú, használt, ám teljes mértékben eredeti karórákat, azzal a céllal, hogy annak egyes elemeit felhasználva egy olyan svájci-kínai “hibrid” hamisítványt állítsanak elő, mely eredetiségén még néhány szakértő is hosszan tanakodna. Ezt a fajta, ún. “legózást” a lehető legnehezebb észrevenni, ha az ember használtan vásárol svájci óramárkát - érdekes tény, hogy a Rolex anyacég simán megtagadja az órája szervizelését, ha az akár 1 utángyártott alkatrészt (pl. lünettát, zafírüveget) tartalmaz. Ugyanilyen példa lehet a legózásra az, ha feltűnik, hogy egy adott típusú óra adott referenciaszámmal sosem készült bizonyos színű számlappal, mutatókészlettel és még sorolhatnám a kombinációkat.

s-l225-2.jpgUtángyártott (pl. zöld) lünettával feldobhatjuk Rolexünket - azonban ha eladásra kerül a sor, bizony kellemetlen perceket fog okozni, hogy nem az eredeti van rajta, legyen az akármilyen karcos is

Még egy nagyon fontos dologról muszáj beszélni: a hamisítóipar épít azokra is, akik szándékosan, keresve vásárolják portékáikat. Ezzel közvetlenül is kárt okoznak az egész óraiparnak, sőt, az adott ország gazdaságának is. Jellemzően arról a roppant fontos tényről is elfelejtkeznek, hogy már egy hamis termék megvásárlásával a szervezett bűnözést támogatják - tanulmányok (pdf) és bizonyítékok sora áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban.

Ha tetszik neked az adott eredeti (luxus)óra, viszont anyagi lehetőségeid nem engedik, hogy azt megvásárold, szinte mindig van lehetőség arra, hogy a vágyott külsőt egy jóval elérhetőbb árkategóriában megvásárolhasd, kevés kompromisszummal - akár svájci automata szerkezettel is. A fentebb már említett Rolex Submariner erre a legjobb példa - az újonnan minimum 2.3-2.5 millió forintba kerülő design hasonló köntösbe csomagolva akár 130 ezer forinttól is elérhető (pl. Steinhart vagy Davosa), a legtöbb svájci óramárka forgalmaz hasonló stílusú (és természetesen eredeti) búvárórát. Ha kevesebb összeg áll az ember rendelkezésére, akkor is van alternatíva, pl. a Seiko és Orient kínálatában is találni hasonló modelleket - és azok legalább eredeti órák lesznek, minőségben is köröket verve a hamisokra.

steinhartvsrolexsubmariner_zpsd133ad26.jpgSteinhart Ocean One (130.000 Ft) vs. Rolex Submariner 116610 (2.300.000 Ft)

 

skxmako.jpgOrient Mako (46.000 Ft) vs Seiko SKX007 (70.000 Ft)

Apró adalék, hogy az előző blogbejegyzésben (óravásárlási tanácsok nem csak kezdőknek) említett szervizciklusok bizony a hamis órákra is érvényesek, sőt, mivel azok nem svájci követelményrendszer alapján készülnek/kétes minőségű szerkezetet tartalmazhatnak, általában klasszisokkal rosszabbak, pontatlanabbak is. A legtöbb órásmester nem szívesen nyúl hozzájuk és nem csak amiatt, mert idegenkednek a kínai hamisítványoktól, hanem azért is, mert hiába szervizelik le az adott órát, annak minőségén nem tudnak változtatni és így sokszor előfordul, hogy bizony az óra csak heteket tölt gazdájánál, megy vissza “garanciás javításra”.

 

A bejegyzés olvasása közben az órák (és a hamisítványok) világában kicsit is tájékozott ember számára feltűnhetett, kerülöm a replika, mint kifejezés használatát  Pedig milyen egyszerű lenne leírni, legalább kevesebb szóismétlés fordulna elő a szövegben!:) A replika kifejezést anno bizony használták a svájciak is, pl. egy márka régi modelljének újrakiadott változatára. Azonban ahogy a hamisítóipar erősödött, úgy sajátították ki ezt a szót maguknak, talán ezzel is azt bizonygatva, hogy amit árulnak, annak köze van az eredetihez. Így viszont a svájci gyártók kezdték kerülni eme szócska használatát.. nem ok nélkül, ugye.

lldvint.jpgLongines Diver (1960)

lldmod.jpgÉs ez bizony egy eredeti "replika": Longines Legend Diver (no-date). Replika helyett használjuk inkább a re-issue, újrakiadás-szót.

 

A gombák varázslatos világa

A hamisítványok és az eredeti órák között, valahol félúton van egy különös lény, amit az angol terminológia mushroom brandnek, vagyis gomba-márkának nevezett el. Elsőre érdekes kifejezés, de vajon mit is takarhat?
141212-amanita-muscaria-6a_80d830741071ae246957bbd67377d9c4_nbcnews-ux-2880-1000.jpg

Ha a hamisítványoktól megcsömörlött óravásárló elkezd keresgélni az interneten ígéretes és persze eredeti órák után, kihagyhatatlannak tűnő ajánlatokkal is szembesülhet: jól hangzó, valahonnan ismerős márkanevek TV-shopos akciókat megszégyenítő leárazást tartanak, pl. 6500 euró helyett csak 329 euróért vihető eredeti és márkás karórák - akármilyen hihetetlen, már eme "akció" önmagában képes arra, hogy hatására sokunk a bankkártya után nyúljon. Holott ha kicsit is utánanéznénk, hogy milyen óráért adunk ki pl. százezer forintot, lehet kétszer is meggondolnák a vásárlást.

A gomba-márkák nem csak arról híresek, hogy szeretik másnak álcázni magukat, hanem arról is, hogy gombamód-szaporodnak: egy darabig futtatják őket, látványos weboldallal, kamu leárazásokat tartva, majd mikor jönnek a negatív vélemények, egy éjszaka alatt márkanevet váltanak. Így lehet pl. a Buchner-Bovalier utódja a Lindberg&Sons és még lehetne hosszan  sorolni ezeket a "márkaneveket", kis fantáziával és a svájci, német márkanevek ismeretével bárki kreálhat újat:) Itt van néhány, a teljesség igénye nélkül (viszonylag régi lista).

lindb.jpg(Nem is néz ki rosszul, ugye? De vajon tényleg megér többezer eurót? A számlap-elrendezés miért is olyan ismerős valahonnan?)

Ugyankkor fontos hangsúlyozni, hogy ezek az órák nem hamisítványok, bár legtöbbször ugyanazokat a filléres szerkezeteket és design-elemeket, óratokokat használják, mint a fentebb már kivesézett 10-20 dolláros hamis órák - tehát gyanakodhatunk, hogy bizony mégsem olyan távoli az a bizonyos rokonság..

Összefoglalva: ne vásárolj hamis órát! Lehet egy pillanatra elgyengít a vágyott márkajelzés a számlapon és az olcsó (?) árcédula, jusson eszedbe: azért az összegért vásárolhatsz garantáltan eredeti és márkás, valóban minőségi karórát, újonnan vagy akár használtan is, mely hosszú évekig, évtizedekig hű társad lesz a hétköznapokban és az ünnepnapokon is!

A végére egy kis reklám:

 

Aktuális rendezvényünkről, ahol kizárólag eredeti, használt vagy új karórát tudsz vásárolni, vagy csak nézegetni, felpróbálni: http://www.chronomeeting.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://chronomeeting.blog.hu/api/trackback/id/tr2712005296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M_Ali 2016.11.29. 08:54:19

De jó, hogy nem vettem anno Yves Camanit.

gszabo1 (törölt) 2016.11.29. 14:48:57

csak az vesz ilyen drága órákat, akiknek kidobnivaló pénzük van.
ezt megtapasztaltam hétvégén, ahol ráadásul az ajándékba adott 600ezres óra még nem is tetszett az ünnepeltnek. de szép dobozban volt.

n3spr3ss0 2016.11.29. 16:38:42

Az óra is megmondja,ki vagy.

arsenal71 2016.11.29. 18:24:35

Azért nem hiszem, hogy egy bóvli ellenfele lehet egy igazi órának. Aki a bóvlit veszi meg, az soha nem venne eredetit, hiszen nincs rá pénze.
Miután elég sok órám van, vettem már szándékosan is bóvlit. Jól mutat a gyűjteményben. De ha órát akarok venni, akkor szakboltban veszem, lehetőleg a gyár boltjában. Ritkán adnak Omegát a Margit-híd alatt.

encir 2016.11.30. 12:04:26

@n3spr3ss0: igen, pro és kontra is :)

Ankacska 2016.11.30. 13:42:51

Szerintem a ferfiak egyetlen ekszere egy jo ora [ egy jo cipo]

Kicknick 2016.11.30. 15:14:33

@n3spr3ss0: erről a Playboy féle "stilus" szó jut eszembe. Ami drága az stilusos. Ergo ha csóró vagy stilusod sincs.
Mégis mennyi kőbunkó járkál drága órában meg öltönyben...
süti beállítások módosítása