Óravásárlási tanácsok (nem csak) kezdőknek
2016. november 16. írta: chronomeeting blog

Óravásárlási tanácsok (nem csak) kezdőknek

..avagy használt vagy új, quartz vagy mechanikus órát vásároljak?

Ha márkás órát vásárolsz, egy olyan időmérő szerkezetet fogsz birtokolni, mely hosszú évekig, évtizedekig hű társad lehet.

buying-a-new-watch.jpg

Nagyon sok közös vonást lehet felfedezni az óra és a gépkocsi vásárlásában, gyorsan fel is sorolnék néhányat a teljesség igénye nélkül:

  • Értéket tekintve egy új, középkategóriás óra áráért már akár új autót is lehet kapni, 
  • Ha újonnan vásárolod, mindkettőnél “azonnali értékvesztéssel” kell számolni, amint kilépsz/kihajtasz vele a szalonból
  • Viszont ez az “azonnali értékvesztés” jól jön akkor, amikor a használt óra/autó is lehet reális alternatíva
  • Ha az óra mechanikus, ugyanúgy rendszeresen karban kell tartani (szervizeltetni kell), mint egy gépjárművet
  • Mindkettőnél létezik “használtpiac”, annak kereskedőivel és neppereivel, a beszámolás, cserebere is hasonló elveken alapszik
  • Még eme “használtpiacon” lévő órák/autók külső-belső állapota is megegyezhet: a gyönyörű, akár hibátlanra feltupírozott külcsín mögött a motor, a szerkezet hibás működését bizony a pénztárcánk fogja legjobban megérezni.
  • Használt óra/autó vásárlásakor ezért tanácsos szakértő segítségét kérni, aki például ismeri az adott modellt, fel tudja mérni annak műszaki állapotát. Mindkét esetben a legjobb szakértő: az adott modell szakszervize.
  • Új óra vásárlásakor a garancia akár 4-5 év is lehet (pl. Omega, Rolex), használt óra vásárlásakor sok kereskedő szintén biztosíthat garanciát.
  • Az új autó és az új óra bőrszíjának az illata is mutathat némi hasonlóságot:) és sok esetben a használté is..

Ha óravásárlásra adtad a fejed, a legelső tanácsom az, hogy az anyagi lehetőségeidet figyelembe véve határozz meg egy összeget erre a célra, melynek kifizetése nem okoz gondot számodra. Nem baj, ha egyelőre nem ismered az óramárkákat és azok árait! Minőségi japán karórát lehet már vásárolni újonnan 30.000 forintnyi összegért, a svájciak abszolút belépő szintű modelljei ennek kb. duplájánál kezdődnek. A határ pedig a csillagos ég..

Következő lépés az legyen, hogy eldöntöd, milyen órát is szeretnél magadnak? Sportosat, elegánsat? Esetleg sportosan elegánsat, olyat, amelyet alkalmi ruházathoz, öltönyhöz is fel tudsz csatolni a csuklódra?

art-rolex_submariner1.jpg

Ha a fenti két lépésre sikeresen válaszoltál magadnak, a nehezén már túl is vagy:) Megvan a “keret” és megvan az óra stílusa. E két szempont alapján egy szakértő már tudna neked márkát, sőt, akár márkán belüli konkrét tipusokat is mondani, mutatni.

De menjünk csak tovább, szűkítsük tovább a választékot!

A karórák, szigorúan csak műszaki szempontból vizsgálva két nagy kategóriába sorolhatóak: quartz és mechanikus. Vannak átmenetek a két kategória között (elektro-mechanikus, kinetikus és egyéb elveken működőek, de velük most az egyszerűség kedvéért nem foglalkozunk külön). Fenti kategóriák jellemzői:

I. Quartz órák: általában elemmel vagy akkumulátorral (kapacitor) működnek, utóbbi feltöltése pl. működhet fényenergiával vagy a viselője mozgási energiáját hasznosítva. Több olyan funkciót is magukénak tudhatnak, amikre a másik, lentebb említett kategóriában lévő karórák abszolút nem, vagy csak jóval (nagyságrendekkel) drágább árcédulával ellátva képesek.

etav8.jpg

Utóbbi funkció lehet pl. a stopper (kronográf) funkció vagy akár az ébresztés, holdfázis kijelzése. Jellemzően olcsóbbak, mint a mechanikus karórák és 99%-ban pontosabbak is. Sőt, az óra-autó összehasonlításnál már említett szervizköltség is szinte teljesen kimerül az elemcserében (illetve egyes tipusoknál kapacitor, akkumulátor cseréjében). Természetesen évtizedek alatt a quartz órák is igényelhetnek némi szakértői törődést, mivel vannak bennük mozgó alkatrészek is, illetve a minőségibb quartz szerkezetek órás által jól javíthatóak valamint cseréjük is megoldott.

 II. Mechanikus (kézi felhúzású vagy automata) karórák: jellemzően sokkal drágábbak és pontatlanabbak, mint az előző kategória órái. Pontosságuk nagymértékben függhet az óra árcédulájától (vannak azért kivételek!) és attól, hogy az 5-7 évente kötelező szervizek ne legyenek kihagyva. Ha valami extra funkciót szeretnénk (lásd fentebb említett stopper, ébresztés stb), még mélyebben bele kell nyúlni a pénztárcánkba.  

Mégis, az óraszerető emberek miért szeretik jobban a mechanikus karórákat és választják őket a quartz karórák helyett? 

Mert minden egyes mechanikus óra egy-egy mérnöki csoda, a benne lévő szerkezet elektromos áram nélkül, fogaskerekek, rugók, csavarok, csapágyak, rubinkövek és egyéb apró alkatrészek segítségével mutatja nekünk a pontos időt, vagy akár annál még jóval többet is: a másodpercmutató finom járása, az óramű összehangolt működése szemet gyönyörködtető. 

movement_wtzf4vf_c4f4b80298891894a8c0e3ebf58c57cd-2.jpg
Sőt, a mechanikus óra együtt él tulajdonosával, teljes mértékben “rá van utalva”, hiszen a működéséhez szükséges energiát a viselője adja át az órakorona felhúzásával (kézi felhúzású órák) vagy szimplán az óra viselésekor, a karunk mozgási energiáját hasznosítva (automata karórák - legtöbbjük kézzel, órakoronával is felhúzható). 

Melyiket válasszam? Quartz vagy mechanikus órát vegyek?

Ha fontos a pontosság, ha nem hordanád rendszeresen az órát, csak főleg alkalmanként, ha az 5-7 évenkénti szervizköltséggel nem akarsz számolni (erről később lesz még szó), ha kellenek olyan funkciók, amik mechanikus óránál nagyon borsos áron érhetők csak el (pl ébresztés), akkor a quartz órát válaszd.

Ha együtt tudsz élni azzal, hogy az órád sosem lesz másodpercre pontos, ha be tudod tervezni a költségvetésedbe a szervizelés árát, ha fel tudod vállalni azt, hogy az órád bizony megáll egy idő után, ha nem hordod vagy nem húzod fel rendszeresen..  vagy ha első látásra szerelmes leszel a mechanikus kivitelű órába (ne ijedj meg! ez sűrűbben előfordul, mint gondolnád:) ), akkor bizony nincs más választás, mint a kézihúzós vagy az automata karóra

Sportos vagy elegáns órát válasszak? Valóban van olyan karóra, amely egyszerre sportos is, ugyanakkor inghez, öltönyhöz is felvehetem?

Emlékezz, az első kérdésre Neked kellett felelned:) - a másodikra viszont egyértelműen igen a válasz. Egy alapból sportos kivitelű óra, acél óratokkal és acél szíjjal képes elegánssá válni, egy megfelelően megválasztott, pl. fekete vagy barna színű bőrszíjjal! A fémszíj, ami a sportos órán van, nagyon nagy eséllyel és viszonylag egyszerűen, pár perc alatt akár házilag is lecserélhető bőrre.  

speedymetal.jpg(Omega Speedmaster Professional az eredeti fémszíján)

speedyleather.jpg(..és fekete bőrszíjon)

Természetesen egy színes, például narancssárga számlapos, sportos kivitelű órához hiába választ az ember egy barna, matt bőrszíjat, az összhatásról nem biztos, hogy az “elegáns” szó jutna először az ember eszébe. 

Mennyibe fog kerülni a mechanikus óra szervizeltetése?

Ez egy nehéz kérdés, a válasz nagyon sok tényezőtől függ. Nézzük a legjobb esetet: ha vigyázol az órádra, az 5-7 évenkénti szerviz a mechanikus szerkezet tisztítását, a mozgó alkatrészek újrakenését (olajozását), a kopó, elöregedő részek (pl tömítések) cseréjét, illetve (igény szerint) a fém óratok, szíj karcmentessé, gyári, vagy ahhoz közeli állapotra polírozását jelenti. Ezeknek a műveleteknek sajnos -akár az óra árához mérhető!- költsége is van. Általánosságban (ha az óra vagy annak szerkezete nem sérült)  egy alap automata vagy kézi felhúzású óránál olyan 30.000 forintról indulunk, ez az összeg meredeken emelkedhet, ha márkaszervizre bízzuk az órát, pláne, ha az óra tartalmaz extra funkciót is (ezeket “komplikációnak” hívja az órás szaknyelv), pl. stopper (szaknyelven: kronográf). Még egy dolog drágíthatja drasztikusan a szervizelést: a prémium-faktor, a márka-tényező. Sokszor ezeket az órákat kizárólag a márka- vagy nagyobb, nívósabb szerviz tudja csak javítani, a szaktudás és a szükséges szerszámok, eszközök, alkatrészek miatt - például Rolex Datejust szervizelése márkaszervizben, gyári állapotra polírozással együtt nagyjából 200.000 forintos tétel. Természetesen van alternatíva, amennyiben az ember nem ragaszkodik a márkaszervizhez, ilyen esetben is tudunk segíteni.

Óravásárlásra fel!:) Ha további segítségre van szükséged, nyugodtan csatlakozz szerény kis facebookos közösségünkhöz (kattints a linkre):

https://www.facebook.com/groups/hasznaltorak/

 

Aktuális rendezvényünk ezen a címen megtalálható:

www.chronomeeting.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chronomeeting.blog.hu/api/trackback/id/tr7011965229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.11.17. 07:21:54

Azé ez a 200 rugós szervízköltség igen húzós, marad a 7 zenés Casio!

Ezo T. Erika (törölt) 2016.11.17. 07:31:22

Capacitor magyarul kondenzátor.

chronomeeting blog 2016.11.17. 07:34:56

@Ezo T. Erika: Ha angolból fordítod magyarra, akkor igen. Viszont attól még az akkumulátor lesz, nyugodtan keress rá pl az elterjedt Citizen 295-5100 / panasonic MT621 szavakra. Kondenzátor?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2016.11.17. 07:53:03

Amit az életem során megtanultam:
1. Sose bízz olyanban, akinek drága órája van.
2. Sose gondold értelmesnek azt, aki 2016-ban még órát hord...

Egyébként az órabuzik miért nem járnak lovaskocsival? Meg húzzák fel kútból a vizet? Vadászni is lehetne, minek a boltba járni? Sosem értem, hogy ha már valaki tényleg hipszterkedik és tökéletesen elavult technológiáknak a fanatikusa, akkor a többi újítást minek használja? Akinek nem állt volna össze egyébként a kép: a mobilokon 20 éve ott a pontos idő....

Ezo T. Erika (törölt) 2016.11.17. 08:00:18

@hasznaltorak.com: Lehet ez is, az is. Az akkumulátor kémiai úton (méghozzá visszafordítható reakciókkal) tárolja a elektromos energiát. A kondenzátor pedig elektromos úton, a dielektrikumban kialakított elektromos erőtérben.
Ezen kívül léteznek mindenféle kettő közötti megoldások is. Ami manapság elterjedt az a "supercap", rendkívül nagy kapacitású kondenzátor (akár több farad is), ami akkumulátorként használható, mivel akkuval összemérhető töltést és ezzel energiát tud tárolni.
Hogy aztán amarketing mit minek hív, az más kérdés.

chronomeeting blog 2016.11.17. 08:00:19

@Tomi from Space:
A frusztrációidat muszáj volt ideböfögni? Én se járok át a bodybuilding-blogodra olyanokat kommentelni, hogy a testépítők tutira kisf.rkú túlkompenzáló nyomik, akiket bántott a szomszéd Fifi nevű kutyusa kiskorában. Ettől még:

1: lehet, hogy így van
2: tökre nem érdekel

Komolyra fordítva a szót: az óra ékszer. A drága óra drága ékszer. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot. A mechanikus óránál van pontosabb, olcsóbb, célszerűbb időmérő eszköz, pl. mobiltelefon. Tudjuk, mi is használjuk. Még a pontos idő megnézésére is:)

Virág et. 2016.11.17. 08:18:38

@Tomi from Space: Ez butaság. Egyrészt van olyan helyzet, amikor nem akarsz / tudsz / illik a mobilodat baszkurálni. Tudom, ez furcsa manapság, amikor a fél világ meredten a kezében tartott bizbaszokra bámul 18 órát a napi 24-ből, de attól még így van. Az óra viszont a kezeden van, bármikor eléred: sportolás alatt, egy megbeszélésen (ahol a mobilod ki kell kapcsolni vagy kint hagyni), de akár búvárkodás vagy úszás közben is.

Mindezektől függetlenül a karóra elsősorban ma már ékszer. És mint ilyen nem feltétlen gyakorlati funkciót tölt be, hanem csak dísz.

contractor 2016.11.17. 08:40:31

Nekem eddig a 380 eurós Junghans DCF jött be leginkább. Nem kell állítgatni, mindig hajszálpontos. Van ugyan egy mechanikus is amit még egyszer soha nem vennék. Az legyen a balekoké, mint amilyen én is voltam sajnos.

Parajpuding 2016.11.17. 08:43:44

@Tomi from Space: "2. Sose gondold értelmesnek azt, aki 2016-ban még órát hord..."
Én azokat nem tartom értelmesnek, sem tanult embernek, aki ekkora korlátoltságról tesz bizonyságot a hozzászólásában.

RTB 2016.11.17. 08:51:02

nemrég jött nálam az az ézés, hogy feldobom magamat egy karórával. Eddig egy alsónál is alsóbb kategóriás fémszíjas Casio órám volt/van. De örökségből hozzám jutott egy karóra, ami nagyon tetszett. Bőrszíjas Elan óra, semmi extra, elkezdtem hordani. Elvittem egy óraszakértőhöz, aki azt mondta, hogy ezt az órát komoly emberek nem hordják, ha fontos nekem az örökség miatt, akkor rakjam be a fiókba és nézegessem, úgy nem fog tönkremenni. ÉS különben sem szép. Innentől mondhat nekem bárki bármit. Tényleg ennyire sznob dolog ez?

Swind 2016.11.17. 08:53:00

Tomi from Space: Te gondolatmenetedet követve, nincs értéke a régi, sőt az új festményeknek sem, hiszen fényképező is van, meg photoshop is. Sőt, még jobb példa az akusztikus hangszerek, (régi/új), hiszen akkor azok menjenek a levesbe, értéktelen vackok, mert van szintetizátor, meg hangminta és cubase.

Ne légy kretén!

Parajpuding 2016.11.17. 08:54:25

@hasznaltorak.com: Két gondolat a bloghoz:
1. szerintem a sötét alapon a világos betű elég sokaknak szemkifolyatós, bár biztos dizájnos, de nem igazán szerencsés. Én pl. ezért nem fogom rendszeresen olvasni.
2. Ahogy olvasod és látod is, nincs olyan blogtéma, ami ne vonzana végtelenül sötét, primitív embereket, Nekik az az egyetlen pici örömük az életben, hogy fikázhassanak (lásd zsírvezér, Tomi from Space és a hasonló gyöktörzsek) Ezekkel - sajnos - együtt kell élni..

chronomeeting blog 2016.11.17. 08:54:42

@RTB: Az az "óraszakértő" valószínűleg kókler. Simán lehet hordani pl a kisebb méretű antik/vintage darabokat, maximum készülj fel rá, hogy el kell mesélned néha a történetét annak, aki meglátja a csuklódon:)

Ha tetszik, hordd nyugodtan, fel lehet dobni az ilyen kisebb méretű órákat mondjuk egy bőr pilótaszíjjal, ilyennel mondjuk:

sniperstraps.files.wordpress.com/2014/10/img_0240.jpg

2016.11.17. 08:56:28

Ideje volna tisztázni a blog írónak , hogy mi mi is?! és hoygn működik, mire jó.
Ha már ész toszt.... mert láthatóan nagy a káosz a fejében ez ügyben.

- kondenzátor (capacitor)
- super kondenzátor (supercap)
- akkumulátor
- elem

Swind 2016.11.17. 09:02:14

RTB: Igen nagyon sok a sznobizmus is, mint minden művészeti /iparművészeti tárgy kritikájánál.
A blogger jól mondta, férfiember egyetlen ékszere, de nem hangsúlyozta, hogy értékálló tárgy is (egy bizonyos összegtől).
Nagyon leegyszerűsítve:

Kb. 100-ezer forintig időmérőt kapsz, sok sesetben pontosabbat mint drágább órák. Ezeket a funkció miatt vesszük és helyettesíthető a mobiloddal is.

100 és 500 ezer forint között, nem nagyon érdemes órát venni, mert időmérőnek drága, ékszernek meg olcsó. (új órákról beszélünk)

500 ezer forint felett ékszernek számít, sőt értékálló befektetés is, a kezdeti veszteségen kívül, később is ugyaannyiba kerülhet egyes esetekben még nőhet is az értéke.

Végső soron férfiemberként jobb választás egy ékszer kategoriájú órát hordani, mint egy vastag aranyláncot. Na azoknak ott van időmérésre a telefon.

chronomeeting blog 2016.11.17. 09:03:58

@nonolet:
"Ideje volna tisztázni a blog írónak , hogy mi mi is?! és hoygn működik, mire jó.
Ha már ész toszt.... mert láthatóan nagy a káosz a fejében ez ügyben.

- kondenzátor (capacitor)
- super kondenzátor (supercap)
- akkumulátor
- elem"

És szerinted ez a téma az "Óravásárlási tanácsok (nem csak) kezdőknek c. bloghoz tartozna?

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.11.17. 09:10:41

17 évésen kaptam az első órámat karácsonyra. Azóta sincs második. Nem egy luxusóra, de az időt pontosan mutatja és elegánsan is néz ki.

2016.11.17. 09:13:41

Mivel írtál róla igen
Aki enynire hülye hozzá az meg ne írjon róla vagy járjon utána.

---

Mondjuk elég sok más zagyvaságot is összerhordtál az órákról... egyébként.

chronomeeting blog 2016.11.17. 09:14:53

@nonolet: Nem érted, hogy ez az írás kezdőknek szól és sokmindent leegyszerűsít?:)

Milyen zagyvaságokra gondolsz még? Sorold őket, figyelek:-)

2016.11.17. 09:14:55

Tudod: aki tanácsot ad és okosnak mutatja magát a témában az ne tévedjen már sorozatban... elég nagyokat.

2016.11.17. 09:15:27

Kezdőket sem illik félrevezetni!!!!

chronomeeting blog 2016.11.17. 09:16:54

@nonolet: Még mindig várom a konkrét példákat, hogy mivel vezetem félre a kezdőket.. ellenkező esetben azt fogom gondolni, hogy csak trollkodsz:(

2016.11.17. 09:23:22

Azt gondolsz amit akarsz.... évtizedek óta élek az órák világában, az eladói/szerviz oldalon.
Az írományod láthatóan színvonaltalan marketing szar.
Ha már hozzértőnek muattod magad akkor előbb járj utána a dolgoknak.
Vagy ha netán mégis az vagy, akkor sürgősen tanulj meg írni-fogalmazni... pontosan és jól.

(konkrét példákat óradíjas konzultáció keretében kaphatsz, mivel a tudás érték és pénz!)

Virág et. 2016.11.17. 09:24:43

@nonolet: Élsz te egy fenét. Fejezd be, ma már elég hülyét csináltál magadból.

kewcheg 2016.11.17. 09:27:41

Teljesen igazuk van az órát hordóknak. Férfiember egyetlen ékszere, ez is igaz. Plusz még hozzátenném, hogy férfiember egyetlen ékszere az óra és elengedhetetlen tartozéka a fegyver. Autók, órák, fegyverek, nők ...nem feltétlenül ebben a sorrendben, örökké megunhatatlan témák.

firg_firg 2016.11.17. 09:29:19

@Tomi from Space: pedig a gyurosok szeretik a Diesel meg a Police markaju orakat, olyat szoktam latni rajtuk. Biztos ok se ertelmesek.

chronomeeting blog 2016.11.17. 09:29:39

@nonolet:
Hát persze. Troll vagy:)

boom2 2016.11.17. 09:32:56

Életem egyik legnagyobb tévedése volt egy svájci óra, ami akkor 1 havi fizumba került..
Egy olcsó szar japán órácska, pedig a legjobb, amit sajnos egy baleset miatt elhagytam.

"Minőségi japán karórát lehet már vásárolni újonnan 30.000 forintnyi összegért, a svájciak abszolút belépő szintű modelljei ennek kb. duplájánál kezdődnek."

Svájci órát 30000 forint feléért is lehet venni, csak érte kell menni.. sokkal pontosabb, mint pl. az én nem olcsó órám.

2016.11.17. 09:37:21

Szívesen látlak a szervizben/nagykerben....
Ha tényleg van közöd az órákhoz 2 percen belül rájössz milyen telefonon/emilen jelentkezz.

chronomeeting blog 2016.11.17. 09:41:13

@nonolet:
De miért kellene rájönnöm? Miből? Hogy egy arrogáns, nagyarcú valaki vagy, aki konkrétumokat nem tud írni, csak rejtélyesen célozgat mindenféle súlyos tévedésekre, félrevezetésekre és arra, hogy tudni, ismerni kellene Őt?:)

Nos? Melyik szerviz, milyen nagyker?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.11.17. 09:43:00

@Tomi from Space: Nekem van karórám, de a én a gyúrós izomagyú hülyékben nem bízom, sőt kerülöm őket :)

2016.11.17. 09:45:36

Használd az internetet...

zsírvezér 2016.11.17. 09:47:43

@Parajpuding: nem kell együtt élni szerencsére:-)
Az intelligens ember elviseli ,hogy van aki nem úgy gondolkozik, a többieknek meg kötelező.
Ez a blog, àllítson bármit is a szerző , nagyon promóció szagú. Az íràs hemzseg az idegen kifejezésektől, felületes.
Kb. olyan tényeket fogalmaz meg az óràkról minthogy kék az ég.
Az index kirakta a fő oldalra, hát a népek elolvassák és véleményezik.
Jellemzően az egyetlen -a magadfajta által intelligensnek gondolt reakció- a messzemenő pszichoanalizis.

A gyoktorzs? Elmész a kurva anyàdba

chronomeeting blog 2016.11.17. 09:49:13

@nonolet:

Az internethez sem értek, kérlek segíts! Mert eddig az jött le, hogy bizony hazudsz:(

Szóval melyik szerviz vagy nagyker? Vagy honnan kellene rájönni 2 perc alatt, hogy Ön kicsoda?:)

cukkmukk 2016.11.17. 09:59:12

30.000 Ft a szerviz. 6 évente. Király... Milyen értékű szerkezetet kell venni ahhoz, hogy ez megérje nekem? Úri huncutságnak tartom, elnézést kérve a rajongóktól. 5000 Ft évente, csak az órára.

encir 2016.11.17. 10:04:49

Van egy Swatch automata óra, aminek letört a húzókája (csak a pontos időt és dátumot kellene vele állítani).

Egy órás sem vállalja, mert nem tudják leszedni a hátlapját, a Swatch szerviznek nincs alkatrésze, azt javasolták, hogy vigyem Ausztriába :(

chronomeeting blog 2016.11.17. 10:05:05

@cukkmukk: Vannak szervizek, akik olcsóbban dolgoznak, pl. idősebb órásmester bácsik. Ismerek olyat, aki 10e forintot kér egy sima óraszerkezet tisztításáért.

De nézzük a 30e Ft-os árat, amit a 6 éve, mondjuk 200e forintért diplomaosztóra vett automata Certináért kell fizetni egy átlagos-jónevű szervizben. Szerintem ez az összeg kibírható, de ezért lett írva a cikkben, akinek a szervizköltség fájó pont lehet és mégis ragaszkodik a karóra viseléséhez, nyugodtan vegyek quartz (kvarc) órát.

(Azoknál is felléphetnek idővel problémák, de jellemzően nem 6 év, hanem inkább 16-26 év alatt. Bár simán találsz olyan 30-40 éves elemes órát, ami köszöni szépen és jól működik ennyi év után is)

chronomeeting blog 2016.11.17. 10:08:03

@encir: Simán megoldható, össze tudunk hozni olyan emberrel, aki tudja pótolni az alkatrészt. Fentebb van egy link, egy facebook-csoporté, csatlakozz hozzá és írj ki egy posztot ezzel a problémával, ha ezt nem szeretnéd, írj emailt ide: chronomeeting@gmail.com

WiZARD 2016.11.17. 10:17:46

@bestpixel: Azért egy quartz GS-val nem kell szégyenkezni szerintem...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.11.17. 10:33:22

@vgaborka: én az úgynevezett idő megnézésére is használom az órát, bármily furcsa. Egyszerűbb is, mint előszedegetni a zakó vagy nadrágzsebből a telefont, meg arra is való.

conmorientes 2016.11.17. 10:35:57

@Tomi from Space:

Valahogy úgy képzellek el amilyen a valóságban lehetsz, és jelzőkkel direkt nem terhelnélek, az írásminőséged pontosan elég a megítéléshez.

Csak próbaként tennék eléd mondjuk csak három különböző órát, két jó replikát meg egy olyat ami többet ér mint amennyi pénzt te eddig valaha is láttál, és nagyon kíváncsi lennék arra hogy melyiket gondolnád drágának.

Tudom én hogy a "szakértelem egy kommunista trükk" de ez - hogy általad is érthető hasonlattal éljek - nem olyan mint a testépítés amit bárki elkezdhet és csinálhat, itt komoly szaktudású évtizedekig különlegesen képzett mesteremberek napi hat-nyolc órán át egy asztalba harapva készítenek évszázadokig megmaradó remekműveket.

Az pedig hogy ezek a tárgyak éppen az idő tovatűnésének megjelölésére alkalmasak, pont az a szépség amit sajnos nem értesz.

brumm.a.tejbe 2016.11.17. 11:07:07

@Swind: "100 és 500 ezer forint között, nem nagyon érdemes órát venni, mert időmérőnek drága, ékszernek meg olcsó. (új órákról beszélünk)"

Szerintem ebben a kategóriában vannak azért teljes mértékben elfogadható órák (Az én Tissot Couturier-em -T035.407.16.051.01-) kb. 200e JMF volt, az általam választott sportos(abb) szíjjal megállja a helyét normál utcai ruházattal és öltönnyel is, szerencsére a narancs varrás sötétebb, nem túl élénk :)

Ha jól emlékszem volt olyan mondás hogy a férfinak illik egy havi fizetésének megfelelő értékű órát venni, én viszont nem akarok annyit költeni, túl soknak találom egy órára :D

Stefan_Schneider 2016.11.17. 11:15:58

@nonolet: úristen nyögd már ki végre b+ hogy mégis ki a búbánatos viharvert isten f*sza vagy és mi a bajod ezzel a cikkel. Nincs időnk erre a tökölésre és egesz biztosan nem is ismer senki hacsak nem te vagy a dzsordzs klúni

Roan 2016.11.17. 11:30:21

@Stefan_Schneider: Antonio Banderas!!! (ő nem Antonio Banderas) :D

chronomeeting blog 2016.11.17. 11:31:25

@Roan: Nemnem, ő dzsordzs klúni, aki épp antónió banderasznak képzeli magát.

Roan 2016.11.17. 11:37:56

@hasznaltorak.com: A Heineken reklámjából kiindulva akkor ő Benicio del Toro :)

www.youtube.com/watch?v=2mcUAhj1Wic

neménvagyok 2016.11.17. 11:50:34

@hasznaltorak.com: Trollok ellen csak macskás gifekkel veheted fel a harcot! Azt talán megértik, elmosolyodnak, és lenyugszik a harci kedvük.

Metálvörös 2016.11.17. 11:51:19

Legegyszerűbb kvarc Certina, bőrszíjas kivitelben. Megvan 14 éve, most kellett másodszor elemet cserélni benne. A szíj rövidebb ideig szokta bírni. Annakidején 25000 forint körül volt. Nyári-téli átállásokkor max. 10 másodperc eltérése szokott lenni.
Nagyon laikusként nem alkotok publikus véleményt az eredeti blogbejegyzésről, mindössze egy megjegyzés: a rubin nem rubint.

para_noir 2016.11.17. 12:07:06

Jó poszt, jó téma, és érdekes látni, hogy full agyatlan hülyék bármilyen/minden témánál felbukkannak. Én épp most szeretnék venni egy komolyabb órát, ez nálam max 50 rongyot jelent, eddig csak pálcika-pálcika-hóember típusú óráim voltak, nekem hasznos volt a bejegyzés. Egyébként automata Seiko és Orient órákat nézegettem főleg, nem érdekel, ha nem annyira halálpontos, ahogy feljebb is írták elsősorban ékszer. (A fekete alapon fehér betű tényleg fájó - egészen konkrétan - érdemes lenne átvariálni.)

encir 2016.11.17. 12:08:30

Cornavinről mi a vélemény? Régi, nagyapa órája volt.

para_noir 2016.11.17. 12:31:00

Szuper az új dizájn :)

chronomeeting blog 2016.11.17. 12:36:04

@para_noir: Köszi, első blogom, most tanulgatom, hogy mit és hogyan lehet.

@encir: Cornavin, mint márka volt svájci, orosz is.. és az új Cornavin bizony magyar kötődésű. Anno rengeteg volt belőlük, így elég sok fennmaradt, akár gyönyörű állapotú példányokat is ki lehet fogni. Ha érzelmileg kötődsz hozzá, érdemes felújíttatni - bár tudnod kell, hogy a felújítás költsége (10-20e Ft) több lesz, mint az óra használt-ára.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.11.17. 12:51:10

Én egy 68-as arany Marvin karórát hordok, amit apámtól örököltem. Le nem cserélném.

eßemfaßom meg áll 2016.11.17. 12:55:31

@RTB: "Tényleg ennyire sznob dolog ez? "

igen

lásd poszt és hozzászólások :)

neménvagyok 2016.11.17. 13:08:48

@eßemfaßom meg áll: Tényleg az. Csak azt nem értem, akit nem érdekel, mi a faszért kattint ide. Én se megyek kismama csoportba...

guy 2016.11.17. 13:22:43

Kimaradt még egy kategória: az okosórák.

Abból is vannak már elég drágák és jó minőségűek. A probléma az, hogy mióta az embereknek elfér a mobil a zsebükben (tehát nem aktatáska méretű), azóta nincs igazán szükségük karórára, hogy megnézzék az időt. Elenben nekem pl. szükségem lenne arra, hogy mindig észrevegyem, hogy ki hív, amire egy okosóra tökéletes, mivel a zsebemben nem mindig hallom/érzem a mobilt.

Aki meg nagyrészt dísznek használja a karórát, az nyilván megteheti, de ez szubjektív, és emiatt nem is lehet mellette/ellene nagyon észérveket felhozni. Bár ennyi erővel lehet karkötőt vagy gyűrűt is hordani az óra helyett/mellett, mert az is pusztán esztétikai célokat szolgál ma már.

eßemfaßom meg áll 2016.11.17. 13:22:50

@neménvagyok: engem pl érdekel a sznobok hogyn magarázzák meg magugknak, hogy miért is adnak ki valamiért 100x akkora összeget mint amennyit a funkciója ér. És azt is imádom ahogy a sznobok próbálják lealázni az öket lesznobozókat. Kedvencem ebben a témekörben ez a megoldás: " többet ér mint amennyi pénzt te eddig valaha is láttál"

Utoljára élőben ezt az érvet 2 napja hallottam a gumisnál a cigánytól akinek a leprás gumija szétszakadt amikor a gép leszedte a felniről majd kitért a hitéből amikor a szerelő közölte, hogy kevésbé ócska szart kellene használnia és megmagyarázta a tulajnak, hogy "mit ugatsz nekem körberakhatnálak pénzzel te senki csicska"

para_noir 2016.11.17. 13:30:13

@eßemfaßom meg áll: biztos neked is van valami hobbid, vagy olyan dolog amit kedvelsz, indulj ki abból. Nálam a bicikli ilyen, nem sajnálom rá a pénzt, annyiba fáj a bringám, amiért már korrekt használtautót lehet venni, de az évek során sokkal többet költöttem el biciklire, meg az ahhoz kapcsolódó dolgokra. Én is megkapom laikusoktól, hogy marha vagyok, mert 50-ért is lehet biciklit venni. Na ja, de azzal nem jössz le egyben a hegyről, meg egyébként is, hadd döntsem el, mire szórom el a pénzt. Meg szoktam kérdezni, hogy ha nem egy bicikliről hanem egy használt autóról lenne szó ugyanilyen értékben, akkor vajon hülyének néznél? Ja, az más, az autó az más, persze, neked. Gondolom így megy ez az órákkal (meg akármivel, antik könyvvel, csajoknak táskával, hifi cuccokkal és így tovább) is, ha valakinek ez a kattanása, miért ne vehetne 250 ezerért egy órát, ha ettől boldog, miért baj az? Más meg a telefonján nézi az időt, de mondjuk 3 kilóért vesz hangfalat, és akkor mi van?

neménvagyok 2016.11.17. 13:35:29

@eßemfaßom meg áll: Ezt a gumis példát nem nagyon értem. Tehát ezek szerint a drágább tényleg jobb? Amúgy egy rendes óra megőrzi az árát, vagy legalábbis annak nagy részét. Nyilván nem egy okosóra, vagy egy Casio. Látod, ez egy indok a "sznobság" mellett.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.11.17. 15:30:31

@para_noir: Igénytelen, primitív emberekkel kár vitázni. Sosem fogják megérteni.

eßemfaßom meg áll 2016.11.17. 15:49:25

@neménvagyok: "Ezt a gumis példát nem nagyon értem. " arról már nem én tehetek

eßemfaßom meg áll 2016.11.17. 16:00:14

@para_noir: A bringás példád korrekt, a drágább bringa funkcionálisan is többet nyujt. Nekem is van hobbim, amihez az eszköz drágább mint egy istenkirály óra, de ott is megvan az az előny, hogy az a drága eszköz többet nyujt mint egy százezres. Óránál nincs olyan, hogy a 10óra32percet az jobban vagy rosszabbul mutatja.
Egy óránál viszont egy félmillás is csak az időt mutatja, ezt meg tudja egy 2ezres karóra is, ha már feltétlen kézen kell hordani, tehát marad kizárólag az "azért veszem a drágát mert drága" elmélet, ez meg maga a vegytiszta sznobság.

Dalae · http://morzsagyujtogeto.blog.hu/ 2016.11.17. 16:05:32

Fura volt olvasni ezt az "akár 4-5 év garanciát". nekem Skagen van, örök garancia van rá.

para_noir 2016.11.17. 16:07:31

@eßemfaßom meg áll: ha az órára ékszerként tekintesz, akkor már nagyjából helyére kerül a dolog, persze, a drága is csak az időt mutatja, de egyrészt ékszerként a funkcionalitás háttérbe szorul (egy gyémántos aranygyűrűnek még ennyi funkciója sincs - semennyi sincs - mégis rohadt drága tud lenni), másrészt az igazán drága órákra lehet tekinteni értékálló befektetésként is, nem értek hozzá, de feltételezem, hogy egy felsőkategóriás svájci óra például nem veszít az értékéből, sőt, akár az feljebb is mehet. A magam részéről óráért nem adnék pár tízezernél többet, még ha a nyakamba szakadna egy kád lóvé, akkor se vennék 150-200 ropinál drágábbat, de meg tudom érteni ha valakit ez dob fel. A hobbiban, szenvedélyben sosincs logika.

chronomeeting blog 2016.11.17. 16:12:15

@Dalae: a Skagen ebből a szempontból érdekes jószágnak tekintendő. A garanciájuk erősen limitált, főleg gyártási hibákra vonatkozik. Tehát ha leejted és megreped az ásványi üvege, nem fogják kicserélni ingyen, sőt, a garancia is elvész. Leegyszerűsítve arról van szó, ha az óra megállna, beviszed egy viszonteladóhoz, aki visszaküldi Skagenékhez és ők bepattintják az új szerkezetet, ami az átlagos Skagen órák árához képest (60-80e Ft) elenyésző tétel - ülj le: 1-2 usd. Ezek az olcsó kvarc-szerkezetek viszonylag megbízhatóak egyébként.

encir 2016.11.17. 16:31:32

Ugyanez van a drága terepjárókkal, luxusautókkal is, azzal a különbséggel, hogy ezek gyártása, fenntartása erősen terheli a környezetet.

isti75 2016.11.17. 18:18:17

@Tomi from Space: Neked egyáltalán minek bármi idömérö eszköz? Hiszen minden délben harangoznak, olyankor beveszed a gyógyszereidet és ennyi elég is...

isti75 2016.11.17. 18:29:17

@eßemfaßom meg áll: Az is egy elv amit te írsz, de nem teljesen korrekt. A drága órák mögött (független attól hogy ugyan azt az idöt mérik mint a bóvlik) drága alapanyagok, drága megmunkálási technológiák, design, és magas színvonalú kidolgzás áll. Ezek önmagukban is értéket képviselnek. Ezek mellett az óra is (akárcsak az autó) státusszimbólum is. Benne van az is, hogy egy drága autót/órát nem akárki képes finanszírozni. Ezt Te csak sznibizmusnak nevezed, de ha az elvedet ráhúznánk a mindennapi élet dolgaira, igen csak fura eredménye lenne.

isti75 2016.11.17. 18:52:36

@eßemfaßom meg áll: Addig biztosan nem fogod megérteni amíg nem fordultál meg azokban a körökben akiket csak sznoboknak nevezel. Vannak olyan körök, ahol a drága dolgok nélkül egyszerüen hiteltelenné válsz. Gondold el hogy elmész egy üzleti tárgyalásra egy befektetövel, és kiszállsz a Trabantodból egy teszkós farmerban, a kezeden meg ott virít egy 500Ft-os óra. Mit fog gondolni az üzleti partner? Ez az ember ennyit ért el? Én meg ebbe fektessem a pénzemet? Kösz, nem! Ha viszont látja az értékes dolgaidat, az azt közvetíti hogy jól csinálod amit csinálsz, ha ilyen szinvonalat meg tudtál teremteni belöle.

szepipiktor 2016.11.17. 19:14:11

Pedig ha tudnád, miről van szó, értenéd: a capacitor = kondenzátor és a kinetikus jellegű óráknár az akkumulátos. Hiszen a kondenzátor lehet akkumulátor. A Seiko csak ezzel működik, de van ahol kiegészítő technológia a kvarc hajtáshoz. Egy ilyen vegyes szerkezet 6 éveket is megy egyetlen elemmel, mert hordás közben a kondenzátor van töltve és az hajt, ha leteszed, akkor meg az elem...
De ha az egész egy PR írás, akkor tárgytalan az egész...
(Tudod egy 18 éves srácnak, aki kezdő és első óra, neki elég volt egy remek kinézetű, 35-40000 forintos szold karóra...)

szepipiktor 2016.11.17. 19:20:21

@isti75:
Erre írtam a kommentem elejét, de a remek blogmotor elküldte, de elvesztette...
Szóval az üzleti életben KELL a márkás óra.
De ezt nem úgy veszik, amihez egy ilyen cikk kell.
A menő fiatalok meg úgy is a haver óráját lesi...
Fiataloknak, első órának meg egy normális és nem valami istentelen drága szarság...
A cikk hibás, a capacitorral kapcsolatos okoskodás (angol fordítás stb.), a kommentelő pontos meghatározásának "leoltása", a kinetikus órák sarokba rúgása, mint valami ócska melléktermék, mind jelzik, a posztoló valójában semmit nem ért az órákhoz.
Fiatalok első órája = olcsó
Ifjú menedzserek = a haver trendi divatórája
Üzletember = márkás, drága óra.
Nem mechanika, kcarc, stb.
És az órát nem 30-40 évesen veszük először... Nem autó!

igazi hős 2016.11.17. 22:02:43

"ha márkaszervizre bízzuk az órát" Hány szervizt tudsz Budapesten vagy akár Magyarországon, ahova egy automatát be mersz adni? Én egyetlen egyet, ami ennek megfelelően elég drága. Illetve a drágaság relatív, az a szervizköltség, ami egy automata Tissot óránál a vételár 30%-a, az egy Breitlingnél csak 10%.

gizmo26666 2016.11.17. 22:13:21

Az egyszerű proli gondolkodásommal sosem fogom megérteni, hogy minek vegyek órát ha telefonom is mutatja az időt.

2016.11.18. 10:15:04

@gizmo26666: Akkor ez a blog nem neked szól.

eßemfaßom meg áll 2016.11.18. 11:04:29

@isti75: "Addig biztosan nem fogod megérteni amíg nem fordultál meg azokban a körökben akiket csak sznoboknak nevezel. Vannak olyan körök, ahol a drága dolgok nélkül egyszerüen hiteltelenné válsz."

Röviden sznobok kinézik maguk közül a nemsznobot.

Mindez különösen vicces abban az országban ahol hónapokig címlapon lehet tartani azt ha valakinek Gucci táskája, Rolex órája van, vagy esetleg helikopterrel viszik el egy buliba.

eßemfaßom meg áll 2016.11.18. 11:12:28

@para_noir: "ha az órára ékszerként tekintesz, akkor már nagyjából helyére kerül a dolog,"

Ez gyakorlatilag ugyanaz amit én is írtam: "azért veszem a drágát mert drága"

Egyetlen funkciója, hogy mások lássák, hogy megengedhetem magamnak.

2016.11.18. 11:25:35

@gizmo26666: Nekem meg még soha nem jutott eszembe, hogy táskából elővegyem, tokból kihúzzam és a gombot megnyomjam a telefonon azért, hogy mennyi az idő. Arról nem is beszélve, hogy a másodpercekre (is) kíváncsi egyszerű júzernek ehhez külön applikációt kelljen feltelepíteni, mert alapból nem úgy mutatja az androidos okoska.

Burgermeister 2016.11.18. 15:03:04

Pont volt egy ilyen omegám...aztán eladtam. Már bánom!!!

isti75 2016.11.18. 15:11:55

@eßemfaßom meg áll: Nem néz ki senki senkit. Viszont bizonyos körökben a drága tárgyak kellenek a hitelességhez. Hogy a magyar médiában ki mit tart címlapon nem tartozik ide.

cukkmukk 2016.11.21. 10:51:51

@hasznaltorak.com: Őszintén szólva én a 10.000 Ft-ot is sokallom... Mit tesz érte? Hány órában?

chronomeeting blog 2016.11.21. 11:37:54

@cukkmukk: adott egy (átlag) 2-3 cm átmérőjű és pár mm vastagságú valami, amit óraszerkezetnek hívnak, ez nem ritkán 100 apró és még apróbb alkatrészből áll, amit darabjaira kell szedni megfelelő szerszámokkal, eszközökkel. Ha ez megvan, az alkatrészeket meg kell tisztítani minden szennyeződéstől, majd ráapplikálni az új kenőolajat és összerakni a szerkezetet úgy, hogy az működjön is:) ha ez megvan, jöhet az óratok/szíj/üveg felújítása, polírozása, esetleg cseréje majd bele a szerkezet és annak finomhangolása.

Hogy ez mennyi idő összesen? Ezt nehéz megmondani. Feszített tempóban úgy, hogy minden rutinból jön (többszáz különböző óraszerkezet van!) és semmi hiba nincs, a szerelés, kenés része kijön másfél-két órából. A tisztítás nem, mert ott bizony ázni is kell az alkatrészeknek egy speciális folyadékban.

A beszabályozás, hogy az óra pontos is legyen, szintén idő, plusz ugye effektíve tesztelni is kell az adott órát.

A polírozás, tükör- vagy szálrahúzás megint idő.

Ha nem kell semmit cserélni, javítani, esztergálni, nagykerbe rohangászni egy apró, 1-2mm-es speciális fogaskerék miatt, esetleg azt nem kell külföldről rendelni és még sorolhatnám, a tisztítás tényleg "csak" ennyi.

Arról nem is beszélek, hogy egy alap szerszámkészlet, amivel el lehet kezdeni dolgozni (gépekkel együtt), milliós nagyságrend. Arról nem is beszélve, hogy ha az órás "benéz" valamit és mondjuk eltör/elveszít egy apró fogaskereket egy "kommersz" eta szerkezetben, annak nagykerára mondjuk 5e ft. Ha pl Rolex esetén történik ilyen, ezt simán meg lehet szorozni tízzel is..

A fenti példa rettenetesen leegyszerűsített, sarkított. Érdemes youtube-on megnézni, hogy hogyan is zajlik egy óraszerkezet javítása, tisztítása.

2016.11.22. 08:34:53

Azért érdekes ez az automata óra körüli mítosz, mert bár árában, bonyolultságban, karbantartás kérdésében egy autóhoz lehet hasonlítani, használati értékben viszont nem.
Olyan, mint ha lenne egy autónk amit megvettünk, rendszeresen szervizeljük, de soha nem használjuk, csak néha rápillantunk az órájára.
Szóval utóbbi egy értelmezhetetlen luxusnak tűnik, míg ha óraként viseljük, akkor igyekszünk elfogadni, pedig lényegében ugyan arról beszélünk.

encir 2016.11.22. 14:03:32

@isti75: Ha Bill Gates eljön hozzám egy szakadt farmerben egy kínai órával a csuklóján, akkor is hiteles. Ha Kovács III. Sándor üzletkötő luxusterepjárójából kiszállva milliós órájával a csuklóján és mittudoménmilyen öltönyében közelít és be akarja fektetni a pénzemet...tudod, inkább gyanakszom és azt gondolom, hogy ő egy csaló maffiózó. Különben meg azt hiszem, hogy ezek az ún. felső tízezerbeli üzletemberek alapjában konformista puhányok, egy sem meri vállalni, hogy luxuscikkek nélkül ítéljék meg.

isti75 2016.11.23. 20:56:44

@encir: Bill Gates... :-) Hát persze... Ügyesen "megtaláltad" a világ egyik legismertebb üzletemberét. Világhírnevet szerzett ember, neki már semmit nem kell bizonyítania, viszont akik hozzá mennek tárgyalni, aligha hiszem hogy szakadt farmerban és 10 Dolláros kínai vacakkal a csuklójukon teszik. Már a befektetési példád is fordítva müködik. Nem a Kovács III. Sándor jön hozzád hogy befektethesse a pénzedet... Ha egy csekély ismereted is lenne az üzleti világról, pontosan tudnád hogy az általad emlegetett "luxusterepjáró" szigorúan kerülendö ezekben a körökben. Kicsit összekeverted az üzletemebereket a maffiózókkal. Másról van itt szó.

grillotalpa vulgaris 2016.11.27. 07:46:43

Nagyon életszerütlen gépjárműhőz hasonlitani a karorát ,mert a kettőnek a rendeltetése abszolut külömbözik egymástól ,nincs semmi közös bennük azon kivül ,hogy ami elromolhat az el is romlik .Minden használati tárgy karbantartást igényel,még a szennyvÍz szivattyú pompa is,amelyik átemeli a szarlét az alagsorból a fő csatornába,de úgy látszik a cikk írója a valóságnak ezt a szeletét nem ismeri,pedig ő is ürüléket termel.
A drága holmi nem azt jelenti,hogy ha valami tizszer annyiba kerül attól tizszer annyira megbizhatobb is , ez csak a furfangos marketing és agymosás eredménye ,amit bekajált a konzumidióta materialista nyugati tipusú álkeresztény társadalom és a presztizs kérdés máris átkerült az ősi alfa -him farokmértgetésről a kocsira,telefonra,karórára.
Minnél komplikáltabb valami annál nagyobb eséllyel fog elromlani ,ez kiváltképp érvényes az agyonkomplikált mechanikus többmilliós karórákra ,amikkel úgy kell bánni,mint a himes tojással,mig egy reális ár-értékben árazott Suunto túl él mindent,sokkal pontosabb,ezerszer megbizhatobb ,nem igényel karbantartást és javitható .
Ki mondta azt ,hogy a kvarcóra nem javitható ?!!
És ki álltassa magát abban ,hogy egy mechanikus karóra karbantartásához, javitásához nem szükséges magas szinvonalú technologiai háttér és alkatrészutángyártás ,és ha eltörik egy tengely a sarki órás bereszelgeti egy zsákvarrótűből és ismét örök életű a mechanikus karórád,amiben ringatod magad
A kvarcorákban sokkal egyszerübben cserélhetőek a hibás modulok,és amig létezik a technologiai civilizáció a javitás megoldható,vagy olcson az egész szerkezet cserélhető
De semmi sem örök.A Rolex sem.
Csak a farokmutogatás.

chronomeeting blog 2016.11.27. 08:15:44

@grillotalpa vulgaris:
"Természetesen évtizedek alatt a quartz órák is igényelhetnek némi szakértői törődést, mivel vannak bennük mozgó alkatrészek is, illetve a minőségibb quartz szerkezetek órás által jól javíthatóak valamint cseréjük is megoldott."

Idézet a fenti cikkből.

A kvarcórák 95% nem tartozik a fenti "minőségibb" kategóriába, ergo nem javítható. Még a svájci kronókban elterjedt eta g10 és variánsai sem.

Gratula a Suntoo-hoz, használd egészséggel:)

grillotalpa vulgaris 2016.11.27. 09:59:15

@hasznaltorak.com:
Nem tudom milyen a G1o-es ,de a Miyota összes kvarcszerkezete darabokra szedhető és cserélhető minden eleme ,raktam már léptetőmotort 6P2O as holdfázisos szerkezetbe 6p8B .ből és még simán passzolt is ,tehát csereszabatosak is egy az egyben .Továbbá tudni illik Miyota szerkezetek vannak minden divatórában,kezdve a Festinától , a Ceruttin,Armanin keresztül a legdrágább Citizenig és legolcsobb Casioig .Az Orient kvarc és Seiko kvarc Hattori szerkezetet hazsnál,szintén javitható és szétszerelhető. No ,de minek alkatrészcserével foglalkozni,ha ha egész szerkezet 17 dollár és 2o évig kifogástalanul müködik két tizéves élletetamu elemmel / az Ebayról megrendelhető / Száz dollárból majdnem kétszáz évre biztosithatod a kvarcorád működését ;)
A svájciak a mindenkori burzsuj réteg nyálazásának felfogásán fáradoznak ,ezért nem komálom öket,főleg most ,hogy a kinában készült kvarcszerkezeteiket- amiket alulbérezett szerencsétlenek készitenek -nagy nevek mőgé csomagolják és eladják jó drágán.
Hatalmas átverés az egész,még a Tag Heuer is kinában gyártja a szerkezeteit.Szakitani kéne már azzal a buta beidegződéssel,hogy csak a svájci szerkezetes és drága mechanikus óra a jó óra,Különösképpen utálom,amikor valaki hierarchikus ranglétrát lát akármilyen használati tárgyban.
Sajnos sok laikus nincs tudatában,hogy csak a márkanevet fizetik meg tizszeres áron,nem a minőséget.
A végtelen reklámok , a tájékozatlanság, a hozzá nem értés és elérhetetlenség igazi mitosszt termetett a köztudatban a svájci órák pontosságáról és tartosságáról.

encir 2016.12.02. 14:08:54

@isti75: dehogy kevertem én. Az mondjuk nyilvánvaló, hogy egy sznob sosem ismeri be magáról, hogy sznob. A "nem a ruha teszi az embert" ebben a kontextusban érthető igazán. Nyilván nem az abszolút igénytelenségről beszélek, csak a rongyrázásról. De ezt mindig megmagyarázzák maguknak azok, akiket érint. Az értelmes meg finoman mosolyog rajtuk.

isti75 2016.12.08. 11:51:14

Igen... Van néhány szegényember magyarázata a tarsolyban. "Nem a ruha teszi az embert".Persze hogy nem. Gondolom a diplomaosztódra mackónadrágban mentél, az esküvödre meg melós cuccban és gumicsizmában. Hiszen nem a ruha számit. ;-) Aztán jöhet "A pénz nem boldogít" közhely. Alapjában véve hatalmas igazság, mert a pénz csak bankjegy, vagy számok egy bankszámlán. Persze ha ettöl a kicsinyes szemlélettöl csak egy lépéssel továbbgondol valaki, mindjárt rájön hogy amit a pénzért kapsz az sok boldogság forrása lehet. Gondolj az anyagi biztonság érzésére, ami mégcsak nem is kerül pénzbe. A nyaralásokra, a jó életszinvonalra, stb...

encir 2016.12.14. 09:01:22

@isti75: Nem érted az árnyalatokat, a jól öltözöttség meg a rongyrázás közt.
Meg aközött, hogy vagy van mögöttes érték vagy nincs. Mert felvehetek én pl. egy több millió forintos karórát, attól nem leszek se értékesebb se értéktelenebb ember, mint ami vagyok. És ha valaki ez alapján ítélne meg, hát nagyot tévedne ugyebár.
Sajnálom, ezt nem lehet elmagyarázni , vagy van érzéked hozzá vagy nincs.

isti75 2016.12.17. 17:26:10

@encir: Abban igazad van hogy ha te átlagemberként tényleg hiába vennél fel értékes karórát. Ha nincs mögöttes érték, valódi komoly vagyon, akkor az tényleg csak rongyrázás lenne. Vannak azonban olyan körök ahol a drága tárgyak (ingatlan, autó, ruházat, ékszerek, stb... ) kötelezö státusszimbólumok. Ami még nagyon fontos: Kompromisszumok, áranyalatok, azokban a körökben nem léteznek.

nekemnemkicsi 2019.03.03. 23:25:27

@contractor: nem sok ronda órát láttam de a junghans dfc viszi a primet

nekemnemkicsi 2019.03.03. 23:55:42

@gizmo26666: Valószínűleg Úgy sem tudod felfogni az egyszerű gondolkodásoddal azt,hogy miért nem vagy gazdag,miért nincs jó nőd és jó kocsid, nincs jó munkád ,mert egyszerűen egy igénytelen tahó vagy ennyi.

nekemnemkicsi 2019.03.04. 00:14:46

Egyszerűen hihetetlen mennyi észkombájn van itt ez a blog az órákról szólt és itt már a rongyrázásról beszéltek szerintetek egy olyan proli mint az itt lévők többsége halott arról pl,hogy vacheron constantin.Senki nem fogja elhinni hogy több millió vagy több 10 millió ba kerül nem is azért veszi a tulajdonosa Én úgyis tudja hogy a prolik nem hallottak róla És egy 3000 Ft-osnak fogják nézni, akkor vesz egy kibaszott vastag aranyláncot Valaki villogni akar az órát szeretetből veszik a szépségből és azért mert lelke van de ezt egy csóró proli soha nem fogja megérteni

nekemnemkicsi 2019.03.04. 00:16:54

Nekem pl. motorkerékpárok ba és a klasszikusok tetszenek ezek az új műanyag naponta megjelenő és utána feledésbe merül design ok abszolút nem jönnek be.És ezzel nagyon sokan így vannak nemtom pontosan mennyi órát értékelés telek a világon évente de biztos hogy 100 200 milliót minimum akkor ezek mind hülyék de a Gyurós kölök aki a mobilján nézi az időt ő meg okos:)

nekemnemkicsi 2019.03.04. 00:19:48

amúgy rég nevettem ilyen jót.Suntoo lol

Nico 1 2019.03.07. 21:50:17

@nekemnemkicsi: Ha különb lennél nálam, nem itt kommentelnél.
süti beállítások módosítása